This website uses cookies. By continuing to use this website, you agree to the use of cookies. More info here
Accept Cookies

KING POWER SRIVAREE

Bang Phli, Samut Prakan
Thailand
2013

KING POWER SRIVAREE

Bang Phli, Samut Prakan
Thailand
2013

KING POWER SRIVAREE

Bang Phli, Samut Prakan
Thailand
2013
The third branch of King Power duty-free shopping complexes lies in Srivaree, some 15 kilometers from Thailand main international airport. Conceived to accommodate the increasing influx of tourists coming to Thailand, especially those from China, the project contains 10,000 sq.m. of retail space, a 1,400-seat cafeteria, office spaces and a large parking lot. The design concept took inspiration from local handicrafts, which was also featured in the preceding two branches (Headquarters and Pattaya) complexes, a visual motif that helps to reinforce the brand image. For Srivaree, hexagonal screens have been applied to the front and back facades, as well as to a pair of square baskets located above internal courtyards on both sides of the soaring 12-meter high foyer. They recall the pattern of traditional Thai bamboo baskets that are used for carrying goods, a reference to the function of the shopping complex. At night, when the building is lit up, the two baskets transform into a pair of illuminated lanterns. The gold screens, together with the array of gold and silver columns symbolizing a bamboo forest, further function as a sun shading device, while their colors reflect the high-end nature of the commodities within. The internal courtyards draw in daylight and provide space for greenery, bringing nature deep into the building to create a pleasant interior atmosphere. The landscaping mainly consists of large areas of green lawn and ponds that help to separate the building from its neighbor in addition to reinforcing the tranquil character of the project. One of the biggest challenges for King Power Srivaree was a highly restricted time schedule that required the building to be designed and built in less than a year. The design was therefore based on a fixed grid system, which allowed for the structural design and piling works to commence almost immediately. It also meant that the material sizing was dictated by the grid system and required an extensive use of prefabricated building elements to reduce construction time and ensured that the project was able to be delivered on time.
AWARDS
ASA Citation Awards : 2014

Share:
Facebook
Email