This website uses cookies. By continuing to use this website, you agree to the use of cookies. More info here
Accept Cookies

PTT LNG HEADQUARTER

Map Ta Phut, Rayong
Thailand
2021

PTT LNG HEADQUARTER

Map Ta Phut, Rayong
Thailand
2021

PTT LNG HEADQUARTER

Map Ta Phut, Rayong
Thailand
2021
Liquified Natural Gas (LNG) is a source of alternative energy in many countries and an effective option in response to the world’s energy crisis. Educating the public who visit this facility on the significance of this energy source, the production process and the benefits of LNG is the basis of the concept for Nong Fab LNG Receiving Terminal’s architectural design.

The LNG tank is the major component in the storage of liquified natural gas. The initial concept was to design a building which creates a feeling of being inside the unique environment of an LNG tank. In order to reduce the imposing scale of the tank, and the contrast between above ground and in-ground storage tanks, natural landscaping is integrated throughout the space. A green roof spirals down to ground level, merging the building with its surroundings. In addition to this, the by-product cool air from the regasification process of converting LNG back into a gaseous state is also utilized. PTT promotes the use of this cold energy for preserving agricultural produce during harvest and distribution. At Nong Fab LNG Receiving Terminal, this cold energy is used to regulate the temperature within the building to facilitate the cultivation of cold climate flora. This enables them to flourish year-round rather than just one fortnight a year in previous conditions.

Externally, the structure is designed to blend in with its surroundings. This is achieved by retaining the original wetland environment (Nong), along with the native Hymenocardia (Fab) trees. Unfortunately, part of this wetland had been destroyed. Thus, a large pond was created to increase the wetland areas, resulting in the rejuvenation of the ecosystem and the environment. This pond also serves as a water catchment for the surrounding areas. 
AWARDS
Contract Winning Design 2016

Share:
Facebook
Email