MCOT COMPLEX

Huai Khwang, Bangkok
Thailand
2007

MCOT COMPLEX

Huai Khwang, Bangkok
Thailand
2007

MCOT COMPLEX

Huai Khwang, Bangkok
Thailand
2007
This project was initiated by MCOT in 2003, along with the re-branding of its television station to become Modern Nine TV. The 30-year-old campus had opened with two buildings in 1980, and an operations building (also designed by A49 as a result of an award-winning contract) was added in 2003. With the ability to acquire the adjacent plot of land, MCOT has an ambitious determination to become a communication hub for the region. The plan was to revitalize the entire complex, including in the plan a skyscraper that would house the regional office of the international television station. The 30-year-old, two-story-high broadcasting building was rearticulated by resolving the solid mass as the composition of the plane and enlarging the reception hall with a glazed faade and canopy. The administration building, six stories high and also 30 years old, was reconditioned by changes to space usage. Some of the floor area was eliminated to create additional space for recreating and humanizing the work area by offering outside views and natural light. To resolve a critical problem with car parking at the complex, the new 12-story multipurpose building devotes its first 10 floors, and one-and-a-half underground floors, to parking. To conceal the tedious and rough appearance of the 10-story parking faade, the building turns its solid core to the main area of the complex and is clad with enamel panels that can display graphic signage. The other parts of the faade are covered with extruded aluminum louvers and precast concrete. The 11th floor houses the 300-seat canteen, seven activity rooms, and a club room, while the 12th floor houses a fitness center, an 8-meter-high multi-sport court (to enable badminton), an aerobics room, and a locker room. The space in the central area of the 11th and 12th floors is connected by the void, filled with a line of trees and a wooden deck, which leads the circulation up to the rooftop where a jogging track, seating, and plantings are planned. Phase 1 of the MCOT Complex includes the renovation of the broadcasting and administration buildings, a new 12-story multipurpose building, landscape architecture of the entire complex and graphic signage of the entire complex, all in conjunction with 49 Group. The MCOT identity is expressed by the clean white horizontal lines and precise alignment of the brise soleil, the clarity of the modules, and the proportions where precision and tranquility meet.
Share:
Facebook
Email